Napii ( aka Topinambur) sunt niste tuberculi cu forme neregulate, care se aseamana foarte mult cu ghimbirul sau cartoful, numai ca sunt mai mici. Au o consistenta asemanatoare guliilor sau ridichilor si sunt foarte gustosi si sanatosi.
Se consuma atat radacinile (vitaminele A, B1, B2, PP, C, iod si cupru ) cat si frunzele (calciu, fier, cupru) si, in plus, contin inulina - un polimer al fructozei care are un impact minim asupra glicemiei, si poate fi consumata in special de diabetici. Este de asemenea indicat persoanelor supraponderale, care sufera de osteoporoză, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare.
Napii au o aroma deosebita si se folosesc din belsug in supe, salate, chiftele, placinte, dulceturi si magiunuri. Sunt ideali in curele de slabire pentru ca tin in frau apetitul :)
- 6 napi mici
- 1 ou
- 2 linguri pesmet
- 1 cubulet unt
- 3-4 fire de patrunjel proaspat
- sare, piper
- cascaval/ branza de oaie sau bivolita (optional)
Spalati napii, curatati-i de coaja si fierbeti-i 10 minute in apa cu putina sare.
Incingeti untul intr-o tigaie si rumeniti pesmetul pret de un minut. Tavaliti napii prin pesmet pana se patrund si devin aurii (*foc mic).
Fierbeti un ou de tara si feliati-l sau dati-l pe razatoare.
Amestecati toate ingredientele intr-un bol si veti obtine o salata dulce si crocanta absolut delicioasa. Serviti de indata alaturi de cuburi de branza (optional) si o felie de paine prajita.
No comments:
Post a Comment