Wednesday, November 16, 2011

Tarta cu dovleac si nuci


       Ingrediente:

       Pentru aluat:
  • o cana si jumatate de faina
  • 2 galbenusuri de ou
  • 3 linguri de zahar
  • 2/3 pachet unt 
  • sare

          Pentru umplutura:
    •  1kg de dovleac
    • 3 linguri de zahar
    • 1 lingura miere
    • 3 linguri apa
    • 1 lingurita scortisoara macinata
    • o mana de nuci
    • stafide (optional) 

            Pentru crema:
      • doua oua
      • 3 linguri de smantana

             Aluatul trebuie sa stea la frigider minim 30 de minute asa ca ar fi bine sa incepeti cu el. Cele trei linguri de zahar se freaca bine cu untul si ulterior, cu galbenusurile de oua. Se incorporeaza cu mixerul sau o lingura de lemn si se adauga faina ''in ploaie''.
            

               Praful de sare se pune in faina inainte de a o framanta.


                Aluatul nu trebuie framantat foarte mult ci doar pana devine sfaramicios. Se impacheteaza cu o folie alimentara si se tine la rece. In acest rastimp se pregateste umplutura.

               Se taie dovleacul in cubulete, fiecare cum poate :) Avand coaja destul de groasa, mie mi-a fost mai usor sa-l tai felii ca pe pepene si apoi cubulete.
               Se scobesc si pastreaza neaparat semintele :) Fie pentru replantare, fie pentru a le praji. Este de preferat ca aceste seminte, banale la prima vedere, sa fie consumate in stare cruda deoarece sunt o sursa excelenta de minerale precum magneziul, fierul, zincul, cuprul . Ele ajuta organismul in prevenirea bolilor de inima, reglarea colesterolului si functionarea corecta a rinichilor. Se pot consuma in salate sau simple, fara a le adauga sare. Persoanelor care tin la dieta le este recomandat sa manance in cantitati mai mici deoarece contin foarte multe uleiuri si au si ceva calorii.


              Cubuletelele de dovleac se calesc intr-o tigaie, la foc mic, impreuna cu cele 3 linguri de apa, zahar si lingura de miere.


              Se presara scortisoara si se amesteca din cand in cand.


               Se lasa pe foc aproximativ 20 de minute si spre final se adauga miezul de nuca, inmuiat in prealabil in apa cu putin rom (exact ca in cazul stafidelor sau migdalelor). 


               Daca se inmoaie din timp se vor rumeni perfect si vor capata o aroma deosebita. Odata calite, se indeparteaza tigaia de pe foc si se lasa la racit.



               Se scoate aluatul de la rece si se intinde cu degetele in forma de tarta. Fiind sfaramicios nu poate fi intins cu sucitorul. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace in jur de 20 de minute. 
               
               Intre timp se pregateste crema. Se bat doua oua impreuna cu 3 linguri de smantana proaspata si se adauga  peste cubuletele de dovleac (racite).

       

               Se toarna umplutura in aluatul copt (racit) si se baga la cuptor pentru cca 40-45 de minute.
               Se feliaza abia dupa ce se raceste si se poate servi cu o lingura de frisca facuta in casa, sau alaturi de un pahar cu suc natural.
               Rezultatul meu: BU-NA!! Si mai ales cand convingi o persoana anti-dovleac s-o guste, satisfactia este si mai mare :))


               Give it a try, u'll be surprised!




      No comments:

      Post a Comment