Monday, March 26, 2012

Imam bayildi




      Ingrediente:
  • 4 vinete
  • 4-5 rosii coapte
  • 2 ardei grasi
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 telina
  • 3 linguri varza tocata (optional)
  • 3 capatani de usturoi
  • 200 ml ulei de masline extra-virgin
  • 1 ardei iute (optional)
  • 1 legatura de patrunjel
  • piper, sare


        Vinetele se spala, se scot din coaja si se taie in patru, dar nu foarte adanc, cat sa se mai tina vanata de coaja. Restul legumelor se spala si se taie rondele sau cubulete, dupa preferinte.
         Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita.


         
        Vinetele se oparesc in apa clocotita pentru cateva minute, se sareaza, si se preseaza intre doua funduri de lemn (putin inclinate) pentru a-si lasa zeama amaruie.
      

       Umplutura se caleste in 100ml de ulei, lasand usturoiul deoparte. Ii vine randul abia spre sfarsit impreuna cu patrunjelul tocat marunt.



       Vinetele se pun in tava si toata prajeala se indeasa in crestaturi. Se toarna uleiul ramas, sucul de rosii si ardeiul iute tocat (optional).

    
        Tava se introduce la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit pentru aproximativ 30 de minute. Apoi se inlatura folia si se lasa sa scada pana cand se rumeneste frumos.



        ,,O fi imam bayildi-ul mancare islamica, dar culmea, merge cu vin rosu. Ceva mai usor, bineinteles, un Merlot de la Plenita, la o adica (sa nu ne idepartam de fluviu), dar nu vechi, ca-si uita toate poznele tineretii si din chefliul si nebunaticul Hal inhaitat cu talharii si farsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, maret.
        Eu, unul, imi potrivesc - la mancarea asta de vara-toamna- si un Merlot de la Saligny, tot tanar, de un an-doi, inca sovaind intre arome de fructe de padure si miros de flori de camp, cu gustul inca crud si ierbos, cu un pic de must sagalnic si efebiac ascuns in forta lui de felina de acum si de mai tarziu.''

                                                                                                                Radu Anton Roman
                                                                                                                Povestile bucatariei romanesti



       Afiyet olsun! :)

No comments:

Post a Comment