Tuesday, March 15, 2011

Salata cu ton, rucola si porumb



      Ingrediente:
  • o salata potrivita (poate fi de orice tip: romana, lollo, eisberg, endivia..)
  • 50 g frunze rucola
  • o conserva de ton maruntit in ulei sau in suc propriu (dupa preferinte)
  • 1/2 de conserva de porumb
  • 2 rosii (daca aveti rosii cherry este cu atat mai bine si veti folosi mai mult de 2)
  • 50g masline fara samburi
  • ulei de masline extravirgin
  • sucul de la 1/2  lamaie
        Mod de preparare:

        Spalati foarte bine atat salata cat si frunzele de rucola si rupeti-le (cu mainile) fasiute mici in bolul in care doriti s-o preparati. Daca le taiati cu cutitul ele se vor ofili rapid si isi vor pierde din gust.

     Preparati-o ca pe orice alta salata obisnuita :) Adaugati tonul si porumbul (scurgeti ambele cutii in prealabil), rosiile spalate si taiate felii, maslinele, sucul de lamaie si uleiul. Amestecati cu grija.
       

       Tips: -  rucola se consuma in maxim 15 minute de la preparare, altfel isi va pierde proprietatile curative. 
                - nu cumpara ton proaspat, contactul cu aerul ii afecteaza culoarea, aroma si continutul nutritiv (ex: japonezii congeleaza tonul imediat ce l-au prins pentru a-i pastra calitatile).


       Good to know: 
  •  TONUL asigura organismului proteine, fibre si substante nutritive; 
  • este bogat in acizi grasi omega 3;
  • acizii polinesaturati protejeaza organismul impotriva atacului de cord si lupta impotriva cancerului de san, ovarian si de col;
  • acizii au un rol important in reducerea colesterolului si a presiunii arteriale;
  • nutritionistii recomanda copiilor si femeilor insarcinate consumul a doua conserve de ton pe saptamana;
  • nu trebuie consumat in mod exagerat deoarece contine o toxina numita methylmercur (se gaseste si in macrou provocand probleme neurologice).

  • RUCOLA (rom. > voinicica, engl. UK > garden rocket sau rocket salad, engl. US > arugula, germ. > rauke, fr. > roquette)
  • continut bogat in vitamina C;
  • radacinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietati diuretice;
  • frunzele au un efect antiinfectios puternic, ele continand un ulei volatil ce distruge eficient bacteriile sau le inhiba dezvoltarea;
  • e fortifianta si reda vitalitatea psihica;
  • consumul regulat de rucola previne astenia de primavara sau oboseala, anemia si hipercolesterolemia;
  • in cazul anemiei se face o cura cu salata de rucola timp de o luna - frunzele sale bogate in fier se aseamana cu urzica;
  • este un mijloc excelent de prevenire si combatere a aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a accidentelor vasculare;
  • consumul frunzelor de rucola sporeste capacitatea de aparare a organismului (cei ce consuma aceste frunze racesc mai rar, sunt predispusi mai putin la cistita sau colita);
  • se foloseste in cosmetica in tratamentul scalpului si la prepararea lotiunilor tonice pentru corp. 

  • PORUMBUL fiert ca si cel copt pastreaza peste 63% din vitamine si aminoacizi intacti;
  • acidul folic din porumb scade actiunea nefasta a homocistinei care degradeaza peretii vaselor de sange;
  • consumul de porumb pe o durata mai mare de 25 de zile poate determina o crestere cu pana la 7-8% a lungimii totale a retelei de vase de sange capilare;
  • o cura de porumb fiert sau copt de minim 15 zile poate avea ca efect o usoara crestere in ramificatiile capilare din inima si creier ceea ce conduce la cresterea rezistentei la efort fizic si psihic, scazand in acelasi timp riscul de infarct cardiac sau cerebral;
  • un consum ponderat de porumb copt poate duce la scaderea in greutate;
  • porumbul fiert sau copt contine o serie de substante care actioneaza atat mecanismele metabolismului ficatului, dar si ale altor tesuturi si organe;
  • bobul crud de porumb contine un aminoacid numit thiamina > aportul de thiamina prin consumul de porumb zilnic poate scadea viteza de imbatranire a  creierului cu 5-10% pe an la femei si 2-6% pe an la barbati.

        No comments:

        Post a Comment