Ingrediente:
- 1 kg organe de miel (ficat, rinichi, inima, limba)
- 500g ficatei de pui
- 2 legaturi marar
- 2 legaturi patrunjel
- 2 legaturi de ceapa verde
- 3 oua crude pentru umplutura
- 1 ou crud pentru uns
- 3-4 oua fierte tari (decojite)
- 80ml ulei
- o lingurita rasa sare
- o lingurita rasa piper
Mod de preparare:
Se spala in mai multe ape organele si se tin in apa cu sare si otet pentru 30 de minute. In cazul in care folositi si rinichii, procedeul devine un pic mai complicat. Se taie ambii rinichi pe sectiune, se indeparteaza partea alba, se inteapa din loc in loc si se pun intr-un bol separat, cu apa, sare si otet pentru 1-2 ore. Unii folosesc rinichii, altii plamanii...it is always a matter of choice and taste :) Daca vreti sa folositi prapurele insa nu preparati drobul in aceeasi zi, lasati-l la frigider intr-un borcanel cu apa si sare.
Se fierb organele pentru 5-7 minute, se arunca apa murdara si se spala bine cratita. Se mai lasa inca 30 de minute din momentul primului clocot. Nu uitati sa indepartati periodic spuma!
Cat timp fierb organele se taie marunt mararul, patrunjelul si ceapa verde.
Dupa fierbere se lasa la racit, si, fie se toaca cubulete marunte, fie se dau prin masina de tocat. Desi necesita muuulta rabdare (noroc ca am mostenit migala de la tata :D) eu am preferat sa toc organele pentru ca mi-am dorit ca drobul sa iasa mult mai gustos si aspectuos. Voi faceti dupa bunul vostru plac, insa remember one thing, daca dati carnea prin masina veti obtine un pate obisnuit.
Se adauga verdeturile (pot fi calite 5 minute in prealabil) si ouale crude, se omogenizeaza si condimenteaza compozitia. Se unge tava (cea folosita de obicei la checuri) cu ulei, inclusiv pe margini, si se aseaza cu grija prapurele intins lasand marginile in afara.
Se aseaza un prim strat de compozitie si se preseaza usor, dupa care se adauga ouale fierte intregi si se vine cu al doilea strat. Se preseaza din nou cu grija si se impatureste cu prapurele.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca umplutura nu trebuie sa atinga partea de sus a tavii, de obicei se lasa un mic spatiu de cca 1-2 cm. Se bate spuma ultimul ou si se unge drobul cu el.
Se introduce la cuptor la 180g C si se lasa in jur de 50 de minute pana cand se rumeneste pe deasupra.
Nelipsit de pe mesele romanilor in perioada Pastelui, drobul de miel se serveste cald sau rece, in general alaturi de salate usoare.
''...din plămăile fierte şi tocate dându-se ceapă prăjită, pintrijel verde mărunt, ou, piper şi apoi învelindu-se în prapur ca o plăcintă ce apoi se prăjeşte, se face plăcinta de cighir. (Elena Niculita-Voronca, Datinile si credintele poporului roman)
Reţeta descrisă mai sus este a drobului de miel, dar denumirea veche de chigir este derivată din turcescul çeger, care înseamnă măruntaie. Reţeta a fost comună în Balcani, fiind cunoscută sub diverse denumiri: koukourech (Bulgaria), kokoretsi (Grecia), koukourek (Macedonia), cucureciu la armâni şi kocreç la turci; denumirea vine din albanezul kucurek sau kokorec, desemnează un preparat din măruntaie de miel înfăşurate în prapur şi fript în frigare (în limba română denumirea derivă din slavă de la droga însemnând bucată).''
(Blajan Ion - Evolutia Regimului Alimentar in Sud-Estul Europei in Secolul al XIX-lea)
S-aveti pofta! :)
No comments:
Post a Comment