Sunt cel mai bun pretext pentru o plimbare spontana la munte in perioada asta, don't you agree? Verdele crud, gustul acrisor si aroma proaspata a mugurilor de brad te fac sa-ti pierzi mintile si sa-ti doresti sa ii conservi exact asa cum sunt, pentru a te putea bucura mai mult timp de proprietatile tamaduitoare deosebite pe care acestia le detin.
Siropul preparat primavara din muguri de brad sau pin, este cel mai cunoscut remediu pentru bronsita, astm, tuberculoza si are acţiune remineralizantă, de
stimulare a formării de ţesut osos si de fixare a calciului în oase. Are efect anti-inflamator, antiviral si se recomanda in rinite, sinuzite, faringite, amigdalite.
Exista diferite retete pentru prepararea acestui sirop in care mugurii fie se fierb aproximativ o ora, fie se zdrobesc si li se adauga alcool de 60 de grade. Nenumarate. Cu siguranta toate la fel de bune si vindecatoare. Cea mai simpla insa, care isi pastreaza aroma de brad aproape intacta, este zdrobirea mugurilor si combinarea lor cu miere de albine.
Iata cum:
Iata cum:
Mugurii se spala in mai multe ape si li se taie coditele. Apoi se zdrobesc bine pe o planseta de lemn cu ajutorul pisalogului (de usturoi), si se aseaza intr-un borcan pe straturi. Atentie: se incepe cu mierea! Eu i-am pus intr-un borcanel mai mic pentru ca nu am avut foarte multi, insa daca aveti cel putin 500g de muguri respectati etapele. Borcanul, vas de lut pe vremuri si ingropat in pamant, se inchide ermetic si se tine la frigider intre 4-8 saptamani. Dupa trecerea acestui interval se filtreaza continutul si siropul obtinut se trage intr-un alt recipient.
Rezultatul vi-l spun in curand, mugurii mei au 2 saptamani de abia :)
Nu m-am putut abtine insa sa nu va impartasesc si voua, pentru ca inca ii mai puteti gasi in padurile joase de munte. Ba chiar si in piete.
Ce mai asteptati? :D
Nu m-am putut abtine insa sa nu va impartasesc si voua, pentru ca inca ii mai puteti gasi in padurile joase de munte. Ba chiar si in piete.
Ce mai asteptati? :D
No comments:
Post a Comment