Monday, March 28, 2011

Salata de gulii




      Ingrediente (doua portii):
  • 3 gulii potrivite (cele mari sunt lemnoase)
  • jumatate de ceapa rosie sau de apa
  • 100g masline
  • ulei de masline
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • sare, piper, 2-3 fire de patrunjel


      Mod de preparare:

     Spalati guliile bine, curatati-le de coaja si dati-le pe razatoarea mare. Taiati ceapa julien si o adaugati impreuna cu maslinele peste gulii. Adaugati sucul de lamaie si uleiul si asezonati dupa gust. Presarati patrunjelul proaspat.

      Tip:  Atat ceapa rosie cat si cea galbena pot fi folosite la salate. Daca aveti probleme cu stomacul si nu suportati gustul intens al cepei o puteti taia fasiute subtiri si sara. Lasati-o deoparte cam o ora. In acest rastimp gustul cepei devine mai dulceag si mirosul nu mai este la fel de intens.

   
    
     Good to know:
      
     GULIILE:
     - au un gust dulceag si sunt foarte racoritoare, fac parte din familia cruciferelor (la fel ca si varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau ridichile)
     - cele mari sunt de obicei lemnoase, de aceea vom alege de fiecare data gulii potrivite (5-7 cm in diametru)
     - frunzele de gulii sunt din ce in ce mai des folosite in bucatarie, sunt surse bogate in vitamina A, B6, C, E,  B9, B2, K, calciu, cupru, fosfor, fier, potasiu, magneziu, mangan si fibre. Fumatorii activi sau pasivi ar trebui sa consume frunze de gulii deoarece vitamina A ajuta la mentinerea unor plamani sanatosi. Le sunt recomandate persoanelor care au pietre la rinichi/ fiere sau care au probleme cu glanda tiroida.
     - sunt benefice in caz de cancer colorectal, ateroscleroza, artrita reumatoida
     - actioneaza pozitiv asupra colonului
     - are putine calorii: 100 de grame de gulie cruda are doar 27 de calorii, deci este si indicata in curele de slabire
     - indicate in controlul diabetului deoarece ajuta la stabilizarea nivelului glucozei din sange, dar si in infectiile virale, bronsite, tuse sau angine
     - pot fi utilizate si sub forma de suc care se consuma imediat dupa stoarcere. Sunt de mare ajutor in enterite, colite, obezitate. Combat acidoza renala si inflamatiile vezicii urinare fiind utile in cistite si litiaze urice.
     - siropul de gulie combate unele boli respiratorii, afectiuni pulmonare, sinuzita, guturai.




No comments:

Post a Comment