- o legatura mare de spanac (500g)
- 5-6 fire de ceapa verde
- 3 felii subtiri de lamaie taiate pe jumatate
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri de pasta de tomate
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
Daca spanacul este proaspat, il curatam de codite si il spalam foarte bine in mai multe randuri. Chiar daca procesul este destul de migalos, trebuie sa insistam mai ales daca spanacul este cules din gradina. Niciodata nu e prea mult spanac pentru o mancare, credeti-ma pe cuvant :)) Asa ca, inarmati-va cu rabdare, luati un lighean de bucatarie (poate chiar cel folosit la cozonaci :P) sau o oala mare, si spalati cat de mult spanac puteti.
Apoi il punem ''la oparit'' aproximativ 2 minute in apa care deja clocoteste si presaram putina sare. Cu cat spanacul fierbe mai mult cu atat isi sporeste continutul de oxalati si va deveni toxic. Nu vom pune multa apa la fiert pentru ca el contine deja o cantitate mare de apa, si nu vom pastra apa in care a fiert din aceleasi considerente.
Dupa ce se opareste il punem la scurs intr-o strecuratoare. In acest timp putem sa tocam firele de ceapa verde si sa curatam cateii de usturoi. Dupa ce ne-am asigurat ca spanacul s-a scurs, il putem toca marunt. Incingem cateva linguri de ulei in cratita in care dorim sa preparam mancarea si calim ceapa in jur de un minut. Apoi turnam o ceasca de apa si lasam sa fiarba la foc inabusit. Adaugam spanacul si feliutele de lamaie si le lasam inca 10-15 min. Punem apoi cele doua linguri de pasta de tomate si usturoiul pisat.
Nu il lasam niciodata sa fiarba prea mult pentru ca isi va pierde din proprietatile sale curative. Daca nu suntem siguri putem gusta un pic in timp ce fierbe si astfel eliminam orice fel de dubii :) .
Se serveste de cele mai multe ori alaturi de vestitul ou ochi, care poate fi prajit sau bagat la cuptor in formele de lut speciale.
Pofta buna!
Pofta buna!
Bun si sanatos :)
ReplyDelete