Monday, May 7, 2012

Salata de ton fierbinte cu sparanghel si busuioc



      Ingrediente:
  • 2 bucati ton file
  • 500g sparanghel
  • 2 maini de rosii cherry
  • 1 mana de busuioc proaspat
  • 100g masline negre
  • ulei de masline extra-virgin
  • o lamaie
  • sare si piper proaspat macinat
  • 2 lingurite de smantana pentru sos

      Mod de preparare:

     Incingem pe foc un gratar de bucatarie pana devine foarte-foarte fierbinte si aliniem betele de sparanghel. Eu am folosit sparanghel violet.

     N.B. Sparanghelul alb este recoltat inainte ca acesta sa iasa de sub pamant. Prin expunere la soare, sparanghelul se coloreaza violet in prima faza, iar apoi verde.

     Pentru a se coace bine punem o tigaie mai grea deasupra lor si le presam pana cand li se imprima liniile de la gratar. Se rumenesc 2 minute intorcandu-le pe ambele parti.
  

      Se aseaza betele pe un tocator si se taie in unghi, in bucati de 6-7cm. Se pot pastra unele mai lungi pentru decor.


      Se adauga intr-un castron de salata rosiile (taiate in 2 sau 4, as you wish), jumatate din frunzele de busuioc si maslinele. Sparanghelul poate intra in scena imediat, sau odata cu pestele, ramane la latitudinea domniilor voastre :) Se adauga sucul de lamaie, uleiul de masline si se asezoneaza dupa gust.


       Se unge tonul cu ulei de masline si se asezoneaza.

     
        Se prajeste 2 minute pe ambele parti daca il preferati mai putin prajit, sau 3-4 minute (pe ambele parti) daca il vreti bine facut.


       Sosul se prepara extrem de usor. Se amesteca smantana cu restul de frunze de busuioc, maruntite de aceasta data, si putin suc de lamaie. Se asezoneaza. Eu l-am combinat si cu o lingurita de crema de branza olandeza. Mmm...magnific! :D


         Se adauga salatei si sparanghelul si se amesteca cu grija. Tonul il adaugati intreg, pe un platou intins alaturi de salata, mai ales daca aveti oaspeti. Eu mi-am permis sa-l rup in bucati mai mari caci am luat cina in familie :)


         Muuulta inspiratie iti doresc, Jamie Oliver! :))
       Da, reteta este a lui, deci nu imi pot asuma eu vreun credit pentru ea. Este pur si simplu geniala si trebuie incercata macar o data. Tre-bu-ie!

       V-am convins?

        S-aveti pofta! 

    
       Good to know:
  • daca varfurile sparanghelului sunt inchise atunci cu siguranta el este proaspat
  • daca incercam sa indoim lastarul de sparanghel, acesta ar trebui sa se rupa imediat, nu trebuie sa fie elastic
  • daca scartaie si nu are un miros usor intepator atunci el este proaspat
  • cu cat planta e mai tanara, cu atat produce tulpini mai groase, mai fragede si mai gustoase. 
  • sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, acoperit lejer cu o punga de plastic, cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede, sau cu coditele cufundate in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar inalt (cum se tin verdeturile: marar, patrunjel etc.).
  •  sparanghelul oparit se poate pastra chiar si 9 luni, in congelator.
  •  trebuie evitat gatitul sparanghelului in vase de fier, caci preia gustul acestuia si se decoloreaza.



       


No comments:

Post a Comment