Ingrediente:
- 1 farfurie frunze de rucola
- 1 cana de capsuni proaspete
- 2 linguri migdale
- 2 linguri otet balsamic
- 2 linguri ulei de dovleac
- 100 gr branza de capra (optional)
- 1 varf de cutit de piper
Mod de preparare:
Puneti migdalele intr-o cana si turnati apa clocotita peste ele. Lasati-le cca 5-6 minute, dupa care aruncati apa si adaugati alta foarte rece. După alte 5 minute, scoateti migdalele din apa si indepartati-le coaja (se decojesc foarte usor).
Spalati apoi frunzele de rucola si amestecati-le cu o lingura de ulei de dovleac.
Taiati capsunile in functie de dimensiuni: jumatati, sferturi sau felii groase. Adaugati-le la salata impreuna cu dressingul format din otetul balsamic si uleiul de dovleac.
Presarati migdalele taiate si putin piper si serviti de indata.
Tip: Iata si alte variante de inlocuire a uleiului si semintelor: ulei de nuci si miez de nuca sau ulei de alune si alune macinate si prajite.
Tip: Iata si alte variante de inlocuire a uleiului si semintelor: ulei de nuci si miez de nuca sau ulei de alune si alune macinate si prajite.
Good to know:
CAPSUNELE:
- sunt bogate in antioxidanti (vitamina C, E si betacaroten), acid folic (recomandat femeilor insarcinate pentru dezvoltarea fatului dar si pentru mentinerea parului si unghiilor sanatoase);
- contin vitamine (B1, B2, B6, K, PP);
- contin saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan) si fibre - acestea intaresc oasele si dintii, sistemul nervos si asigura oxigenarea celulara;
- nu ingrasa, contin un numar mic de calorii (30 de cani cu capsuni proaspete au doar 19g grasime);
- au un rol important in prevenirea bolilor de inima, scad tensiunea arteriala - (vit. PP este vasoldilatatoare)
- sunt recomandate in anemii, insuficienta hepatica, litiaza si diskinezie biliara - (vit. K asigura buna functionare a ficatului);
- datorita continutului mare de apa (90%) si fibre, capsunile au un efect diuretic si depurativ - ajuta la eliminarea toxinelor;
- pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse (copiii mai mici de 4 ani nu trebuie sa consume capsuni)
- sunt excelente pentru mastile faciale: de ex. pentru tenul gras folosim capsuni simple in combinatie cu iaurt (inchide porii) iar pentru tenul uscat se poate prepara o masca tonifianta dintr-o cescuta cu capsuni zdrobite, la care se adauga un galbenus de ou si o lingura de miere;
- din frunzele de capsuni simple sau in combinatie cu frunze de mar, frag sau afin putem pregati un ceai aromat si sanatos cu un efect diuretic, hipoglicemiant, care ajuta la eliminarea acidului uric).
MIGDALELE:
- contin vitamina E a carei actiune antioxidanta are un rol important in protejarea vaselor de sange, ajuta memoria, combate stresul si protejeaza pielea impotriva arsurilor solare;
- reduc colesterolul, regleaza tensiunea (consumati cativa samburi de migdale de 3 ori pe saptamana si tensiunea va deveni normala) si reduc cu 45% riscul imbolnavirii inimii;
- contin o cantitate mare de magneziu si potasiu;
- in cazul diabetului, un consum de migdale regulat impiedica cresterea glucozei si insulinei si dezvolta radicalii liberi tocmai datorita continutului lor bogat in magneziu si cupru;
- samburii de migdale contin vitamina B2 care are rol in refacerea oxigenului din sange si alimentarea celulelor;
- sunt bune pentru persoanele care au pietre la fiere (le dizolva si impiedica formarea altora);
- nu se depaseste cantitatea de 40-50 de migdale pe zi , 100g continand 610 calorii;
- substantele probiotice din migdale elimina balonarile, regleaza tractul intestinal si elimina constipatia;
- le sunt recomandate celor care sufera de sindromul colonului iritabil ele ajutand la cresterea bacteriilor bune necesare in procesul digestiei si la eliminarea celor rele;
- migdalele ajuta in curele de slabire si sunt indicate atat persoanelor obeze cat si celor anemice, slabe si fara pofta de mancare;
- incetinesc procesul de imbatranire, intineresc si revigoreaza organismul, reduc si intarzie aparitia ridurilor tocmai datorita continutului lor in vit. E, Omega 3 si Omega 9.
No comments:
Post a Comment