Wednesday, October 17, 2012

Pivovarsky Dum

     
        Pivovarsky Dum este o berarie-restaurant care se afla in Praga (where else? :p) la intersectia strazilor Lipova si Jecna, 5 minute departare de statia de metrou Karlovo Namesti - New Town.
      Restaurantul este unul cu traditie si a fost conceput in stilul clasic cehesc, cu mobilier din lemn masiv, decoratiuni specifice berariilor din fier forjat sau inox, avand instalatia si butoaiele de fermentare chiar la bar.



        Localul ofera nu numai mancaruri traditionale specifice bucatariei cehesti dar si o mare varietate de tipuri de bere: atat clasicele Czech lagers, blonde sau brune, filtrate sau nefiltrate, cat si unele beri cu arome cel putin ciudate la prima vedere :
              banana - bere fermentata din grau cu o aroma delicata de banane
              cafea - lager bruna cu aroma de cafea
             cirese - bere acrisoara din hamei cu aroma de cirese, servita la pahar si decorata cu o boaba de cireasa
              nettle beer - bere verde foarte fina facuta din frunze de urzica.

      Daca aveti chef sa degustati niste tipuri unice de bere puteti comanda mai multe mostre (paharale) sau Weizen Beer, o bere germana fermentata din malt de orz si grau. Va poate face cu ochiul si 'special beer of the month' asa ca fiti pe faza.

      Ca o mica paranteza,  iata ce-am aflat facand un mic research: majoritatea berilor lager de azi au la baza reteta originala Pilsner (1842) creata pentru prima data in orasul Pilsen (Plzen) situat in Rep. Ceha. Principalele tipuri de lager includ: pale lager, Bock, Dunkel, Helles, Oktoberfestbier/ marzen, Pilsner, Schwarzbier si Vienna lager.
         
      .....and MY award goes toooo.... PAAAALE LAGER!!! Continut redus de alcool, gust proaspat de bere, racita exact atat cat trebuie si servita la halba mare. True heaven! :D



       Roasted pork with Bohemian Dumplings and Sauerkraut este esenta bucatariei cehesti. Acest dish combina trei ingrediente nelipsite si anume carnea de porc, galustele si varza.
        Note: Galustele trebuie neaparat comandate alaturi de un sos, altfel nu se poate :) Goulash, sos de ciuperci ori de rosii.. you name it. Sosul este cuvantul magic pentru bohemian dumplings.
      If u're curious, this is how it's made:  http://www.czechspecials.com/photoserial/pork-roast-withdumplings-and-sauerkraut/


     Beef in 'Candle sauce' (cream sauce) with Bohemian Dumplings este specialitatea nr. 2 a bucatariei cehesti, si anume muschi de vita  in sos de smantana cu dulceata de afine. Se serveste de asemenea alaturi de celebrele galuste.  http://manbitesworld.com/articles/89/day-76-czech-republic
           



          Na zdravi! :)




No comments:

Post a Comment