Tuesday, October 23, 2012

Hrisca


  

        HRÍȘCĂ s. f. Plantă erbacee meliferă, cu frunze triunghiulare, cu flori roz, roșii sau albe și cu semințe mici, lunguiețe și negricioase (Fagopyrum esculentum); p. ext. (colectiv) semințele acestei plante, care se folosesc pentru hrana oamenilor și a animalelor. – Din ucr. hrecka.


        Good to know:
  • Hrisca NU este o cereala ci o planta foarte aromata, inrudita cu cu macrisul, reventul, stevia si a fost cultivata inca de acum 8000 de ani in centrul Asiei si Tibet;
  • Este bogata in amidon (70% din masa semintelor), minerale - fier, zinc, magneziu, seleniu, proteine, vitamine din compelxul B, vitamina PP care asigura rezistenta vaselor de sange;
  • NU contine gluten si este folosita in alimentatia celor care sufera de boala celiaca (italienii prepara biscuiti din faina de hrisca recomandati suferinzilor de celiachie - intoleranta la gluten);
  • Faina de hrisca poate inlocui in absolut orice fel de preparat faina de grau (paste, prajituri, taietei, clatite, creme, budinci);
  • Semintele se pot consuma intregi, fierte, inmuiate
  • Nu lipseste din dietele vegetarienilor si ale raw-veganilor pentru ca are numeroase calitati nutritive si energizante. Se lasa la inmuiat de seara pana dimineata, se scurge de apa si se amesteca cu diferite fructe sau legume proaspete;
  • In Romania este consumata traditional doar in partea de nord a Moldovei, in Bucovina;
  • Este recomandata in dietele diabeticilor pentru ca ajuta la scaderea glicemiei, in ameliorarea bolilor cardiovasculare, hipertensiune, in curele de slabire pentru ca scoate apa din tesuturi. Trateaza cuperoza deoarece intareste vasele de sange. Are proprietati antitumorale.


No comments:

Post a Comment