COÁCĂZĂ, coacăze, s. f. Fructul comestibil al coacăzului, în formă de bobițe roșii, cu gust acrișor, dispuse în ciorchini; pomușoară. – Cf. alb. kokëzë.
Denumirea uzuala: Coacaz rosu, (lat. Ribes rubrum).
Good to know:
- Energie / 100g - 21 kcal;
- Conţin apă (78,5-87,7%), zaharuri (4,1-8,8%), acizi (1-3,6%, reprezentanţi în principal prin acid malic, acid citric şi acid tartic), tanin(0,26-0,51%), substanţe proteice (0,94-1,74%), celuloză(1,43-4,57%), săruri minerale(0,3-0,8%), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP
- Se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau de suc diluat cu apă, dar şi ca jeleu.
- Deşi pierd o parte din vitamina C atunci când sunt gătite, se pot folosi ca gemuri, sucuri sau preparate cu alte fructe, pentru că aduc o contribuţie importantă la regimul de recuperare al invalizilor.
- Coacăzele roşii oferă o concentraţie modestă de fier şi fibre şi o cantitate destul de mare de potasiu, minerale care nu se pierd prin coacere.
- Au acţiune remineralizantă, laxativă, diuretică, depurativă şi hemostatică, sunt de asemenea un decongestionant hepatic.
- Sunt indicate în cazuri de inapetenţă, demineralizare, dispepsii (insuficienţa sucului gastric), inflamaţii digestive şi urinare, litiaza urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie, afecţiuni febrile.
- Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrile infecţioase, în cazuri de rujeolă(pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase
- Jeleul de coacăze roşii este antiseptic şi, dacă îl aplicaţi pe o arsură după ce îl răciţi cu multă apă rece, va alina durerea şi va preveni apariţia puroiului.
No comments:
Post a Comment