Monday, February 25, 2013

Salata de napi cu ou fiert si patrunjel proaspat


      Napii ( aka Topinambur) sunt niste tuberculi cu forme neregulate, care se aseamana foarte mult cu ghimbirul sau cartoful, numai ca sunt mai mici. Au o consistenta asemanatoare guliilor sau ridichilor si sunt foarte gustosi si sanatosi.
Se consuma atat radacinile (vitaminele A, B1, B2, PP, C, iod si cupru ) cat si frunzele (calciu, fier, cupru) si,  in plus, contin inulina - un polimer al fructozei care are un impact minim asupra glicemiei, si poate fi consumata in special de diabetici. Este de asemenea indicat persoanelor supraponderale, care sufera de osteoporoză, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare.
     Napii au o aroma deosebita si se folosesc din belsug in supe, salate, chiftele, placinte, dulceturi si magiunuri. Sunt ideali in curele de slabire pentru ca tin in frau apetitul :)



       Ingrediente - 1 portie:
  • 6 napi mici
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 cubulet unt
  • 3-4 fire de patrunjel proaspat
  • sare, piper
  • cascaval/ branza de oaie sau bivolita (optional)

       Spalati napii, curatati-i de coaja si fierbeti-i 10 minute in apa cu putina sare.


        Incingeti untul intr-o tigaie si rumeniti pesmetul pret de un minut. Tavaliti napii prin pesmet pana se patrund si devin aurii (*foc mic).


          Fierbeti un ou de tara si feliati-l sau dati-l pe razatoare.


          Amestecati toate ingredientele intr-un bol si veti obtine o salata dulce si crocanta absolut delicioasa.  Serviti de indata alaturi de cuburi de branza (optional) si o felie de paine prajita.


         

Monday, February 18, 2013

Ciocolata de casa cu alune de padure si fulgi de migdale


    
      Cele mai multe amintiri legate de ciocolata de casa sunt, evident, din copilarie. Era arhi mega cunoscuta si reprezenta deliciul tuturor copiilor la acea vreme. O bulina rosie de la gradi, prinsa-n piept cu bold si agatata-n perdea back home, sau o nota de 10 la stiintele naturii erau fairly compensated cu o nemaipomenita si nemaintalnita ciocolata de casa cu nuci. Mmm...heaven!! Ah, era sa uit, si cu inghetata Parfait!
      (Note to self: trebuie sa fac neaparat salamul de biscuiti al bunicii, sau macar sa incerc.)

     Reteta de fata este aceeasi, singura diferenta fiind ca am inlocuit nucile cu alune de padure si fulgi de migdale. Pentru cantitatile de mai jos incercati sa nu folositi tava mare de aragaz, just like I did, ci una mai mica sau un vas de yena. Donno what I was thinking.. :) Don't get me wrong, a fost delicioasa si s-a lasat cu happy end, dar n-ar fi stricat sa iasa un picut mai inalta.

      Ingrediente:
  • 500g lapte praf neindulcit
  • 400g zahar
  • 1 pachet de unt
  • 200ml apa
  • 1 fiola esenta de rom
  • 4-5 linguri cacao
  • alune de padure, fulgi de migdale, nuci

      Spargeti alunele si faramati-le intr-o punga peste care treceti cu sucitorul de bucatarie.

       Puneti apa si zaharul la fiert si lasati 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Adaugati untul la temperatura camerei si omogenizati.


        Dupa ce s-a topit adaugati laptele praf cernut impreuna cu esenta de rom si cacao. Mixati bine pana nu mai raman cocoloase de lapte praf si adaugati crema de ciocolata intr-o tava tapetata cu unt.


        Presarati alunele si fulgii de migdale si presati usor cu o lingura pentru a se lipi. Lasati ciocolata sa ajunga mai intai la temperatura camerei si apoi dati tava la frigider pana se intareste. Taiati dupa preferinte.


        Perfect!!
   






Thursday, February 14, 2013

Trufe de ciocolata cu aroma de coniac si portocala


     Trufele de ciocolata sunt cu siguranta cele mai fine si mai delicate bomboane ever! Sunt pur si simplu un deliciu si se topesc in gura datorita texturii moi si onctuoase. Se pregatesc cel putin cu o zi inainte de a le manca si se pastreaza la frigider pentru a se intari mai bine si a se dezvolta aroma. Inca ceva ce trebuie mentionat: trufele nu trebuie sa iasa neaparat sferice asa ca nu va bateti prea tare capul cu asta! :)





      Ingrediente - (28-30 bomboane):

  • 300g ciocolata neagra 85% cacao (de preferat)
  • 200ml frisca lichida
  • 100g unt
  • 4 linguri de coniac de buna calitate
  • coaja de portocala confiata sau proaspat rasa
  • 3-4 linguri de cacao pudra
 
     Rupeti ciocolata in bucatele cat mai marunte si puneti-o intr-un castron inalt. Infierbantati frisca lichida si turnati-o peste ciocolata amestecand constant, pana se topeste ciocolata.  Atentie:  frisca trebuie luata de pe foc inainte de a atinge punctul de fierbere! Dupa ce se topeste ciocolata adaugati untul la temperatura camerei si amestecati din nou cu telul pana ce crema va arata ca o maioneza.


      Adaugati coniacul si coaja de portocala si dati compozitia la frigider pentru 4-5 ore. Cel mai bine ar fi sa stea la rece de pe-o zi pe alta.


      Dupa ce se raceste modelati bilute de ciocolata aproximativ egale si rostogoliti-le prin pudra de cacao.


      Voila! :)





Monday, February 11, 2013

Supa crema de linte

     Lintea este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine. O singura portie de 200g contine 60% din cantitatea zilnica necesara de fier. Este o sursa excelenta de fibre solubile si este recomandata in mod special diabeticilor datorita capacitatilor ei de a regla valorile glicemiei din sange. Este foarte indragita in dietele celor care urmaresc scaderea in greutate - 198 calorii~ portie 200g. Totodata, lintea previne aparitia afectiunilor inimii si este recomandata atat in tratamentul post-operatoriu cat si mamelor care alapteaza.

      Lintea are mai multe varietati, fiecare din ele putand fie gatita intr-un alt mod. Cel mai repede fierbe lintea rosie, aproximativ in 20 de minute. Aceasta nu necesita inmuiere precum fasolea, ci trebuie doar verificata de impuritati, clatita bine si fiarta. Boabele rosii portocalii sunt mici ca dimensiune si se sfarama foarte repede. 

   Este considerata pe buna dreptate unul dintre alimentele 'minune' pentru ca este nutritiva si ofera organismului foarte multa energie.
   

       Ingrediente:
  • 350g linte rosie
  • 2,5l apa
  • o ceapa mare
  • 2 morcovi
  • doua rosii coapte
  • 1 lg. boia dulce + picant
  • 2 lg pasta de rosii
  • 2 lg. ulei de masline
  • ghimbir (optional)
  • sare, piper, curry
  • soup pearls sau crutoane de paine prajita pt. servit
   

     Puneti lintea la fiert si cand incepe sa fiarba adaugati ceapa tocata. Asigurati-va ca este aproape fiarta si adaugati morcovii dati pe razatoarea mare, rosiile pasate sau date si ele pe razatoare, pasta de rosii si boiaua. Adaugati uleiul, sarea, piperul, un praf de curry si lasati sa fiarba acoperit, la foc mic, aproximativ 40 de minute.
   
    Lintea merge de minune cu ghimbirul. Puteti adauga un varf de lingurita de ghimbir ras si sa renuntati la boiaua picanta. Fara doar si poate ghimbirul ii va da o aroma foarte placuta si usor diferita. 

   Cand supa este gata pasati totul cu blenderul si serviti cu crutoane de paine prajita sau ce aveti la-ndemana.


    
  

Monday, February 4, 2013

Altfel de ou ochi

  Cine a zis ca ouale trebuie sa fie doar sparte si aruncate-n tigaie pentru a le praji?
  Iata cum, cu putina imaginatie si chef de joaca, poti transforma ouale ochiuri intr-un mic dejun fun, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
      
   
    Ingrediente - 2 portii:
  • 2 oua 
  • 3 lg. ulei pt. prajit
  • 2 ardei grasi colorati
  • 2 fire de patrunjel
  • sare, piper, frunze proaspete de busuioc
       
       Taiati doua rondele de ardei de cca 2 cm si curatati-le de seminte.
       Asezati-le in tigaia incinsa si spargeti ouale in interior. Acoperiti cu un capac si lasati ouale pana cand se rumenesc.


         Bon appetit!