Tuesday, December 25, 2012

Christmas cookies



       Daca tot am inceput sa ne jucam prin bucatarie, haideti sa va fac cunostinta cu biscutii mei dragi, scumpi si deliciosi cu care sigur va veti impresiona invitatii la masa de Craciun. Sunt si o idee grozava de cadou pentru prieteni sau colindatori :)


       Ingrediente:
  • 250g unt la temperatura camerei
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura de zahar +80g zahar pudra (1 pliculet)
  • 1/4 lingurita sare
  • 450g faina
  • 100g amidon (2 pliculete)
  • 2 linguri lapte praf (optional)
  • 2 linguri smantana de gatit
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • bombonele tematice pentru decorat prajituri

  
      Mod de preparare:

     Amestecati untul cu zaharul, galbenusul, sarea si esenta de vanilie pana devine pufos. Adaugati smantana si amestecati bine.

      Adaugati faina si amidonul si framantati aluatul pana devine moale si nu se mai lipeste de maini.


     In functie de blatul de care dispuneti, impartiti aluatul si intindeti foi din care decupati biscuitii cu ajutorul formelor. Intre timp incingeti cuptorul la 220 grade Celsius.
    

     Puneti o coala de hartie de copt in tava in care doriti sa ii coaceti si asezati-i astfel incat sa ramana un mic spatiu intre ei.


       Presarati bombonelele decorative.


       Inainte sa dati biscuitii la cuptor este bine sa-i tineti cca 15 minute la rece pentru a se intari putin si a-si pastra mai bine forma in timpul coacerii.

 
        Coaceti-i in jur de 13-14 minute sau pana cand capata o culoare usor maronie.



       
          Craciun Fericit!!!





Sunday, December 23, 2012

Rudolph muffins



       Ingrediente (12 muffins):

       Pentru muffins:
  • 200g faina
  • 100g zahar brun
  • 125g unt 
  • 250ml lapte batut
  • 50g fulgi ciocolata
  • 1 ou
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • dulceata de visine pentru umplutura  
 
      Pentru decor:
  • 12 biscuiti amaretti
  • 12 bombonele rosii de ciocolata
  • cake icing pentru ochi
  • 24 mini-bombonele de ciocolata
  • 24 covrigei pentru cornite

      Iata o idee hazlie de ornat briosele in perioada sarbatorilor de iarna :)
     Reteta brioselor o puteti gasi si aici, singura diferenta este ca am inlocuit umplutura de ciocolata cu dulceata de visine homemade.
      Decoratul renilor este cea mai distractiva etapa asa cum este lesne de inteles. Lasati plicul de cake icing 10 minute in apa fierbinte si apoi taiati-l intr-un colt. Folositi glazura alba atat pentru realizarea ochilor cat si ca adeziv pentru celelalte elemente.



     Let the fun begin! :P
   



Wednesday, December 5, 2012

Varza de Bruxelles gratinata


      Varza de Bruxelles este socotita drept o leguma de iarna, deloc pretentioasa, dar care necesita totusi o atentie speciala. Numele ii este dat de locul de provenienta si nu datorita faptului ca ar fi populara in Bruxelles. Aceasta leguma super simpatica cu un gust delicat si dulceag contine vitamina A si C, acid folic si fibre.


       Ingrediente:
  • 500g varza de Bruxelles
  • 200g cascaval dat pe razatoare
  • 2 oua
  • 150g smantana
  • 150 ml lapte
  • 2 linguri faina
  • pesmet pentru presarat
  • sare, piper, oregano

    Spalati verzisoarele, curatati-le de frunzele exterioare care se desprind si taiati-le cotoarele. Fierbeti-le in apa cu sare timp de 10-15 minute. In general se adauga o cana de apa la o cana de verze de Bruxelles. 
   Atentie, adaugati verzele numai dupa ce clocoteste apa si fierbeti-le numai atat cat trebuie pentru ca altfel vor elibera niste compusi de sulf cu un miros destul de neplacut.

     Intre timp bateti ouale spuma si amestecati-le cu jumatate din cascavalul dat pe razatoare.
    Dupa ce au fiert asezati-le intr-o tava de yena unsa cu putin unt, adaugati ouale batute si dati-le la cuptorul preincalzit pentru 10 minute.

     Topiti untul la foc mic si adaugati cele 2 linguri de faina amestecand energic. Luati de pe foc si stingeti cu lapte si smantana. Condimentati dupa gust.
  
.

    Adaugati sosul alb, jumatatea de cascaval ramasa si pesmetul, si introduceti din nou vasul la cuptor pentru cel putin 15 minute, sau pana cand se rumeneste frumos.
      

    
     S-aveti pofta!




Monday, December 3, 2012

Ciupercute brune umplute cu oua de prepelita




      Ciupercutele umplute cu oua de prepelita sunt extraordinare la gust si le puteti servi oricand ca aperitiv.  
      Cu siguranta vor face impresie buna!


       Ingrediente:
  • 10 oua de prepelita (sau cate doriti, de obicei o cutie are 21 buc)
  • 10 ciuperci brune champignon
  • 1 mana buna de parmezan ras (sau cascaval)
  • 1 cubulet de unt pentru uns tava
  • sare, piper
  • 1 fir de marar pentru ornat

      Mod de preparare:

      Spalati si curatati ciupercile de coaja, rupeti-le coditele cu grija si presarati parmezan in fiecare palarie.
      

       Puneti un ou in fiecare ciupercuta si asezati-le in tava unsa cu unt. Dati tava la cuptor pentru cca 15-20 de minute pana se rumenesc ouale.

       
        Atat de simplu, da.

        Sa fiti sanatosi!