Tuesday, October 23, 2012

Hrisca


  

        HRÍȘCĂ s. f. Plantă erbacee meliferă, cu frunze triunghiulare, cu flori roz, roșii sau albe și cu semințe mici, lunguiețe și negricioase (Fagopyrum esculentum); p. ext. (colectiv) semințele acestei plante, care se folosesc pentru hrana oamenilor și a animalelor. – Din ucr. hrecka.


        Good to know:
  • Hrisca NU este o cereala ci o planta foarte aromata, inrudita cu cu macrisul, reventul, stevia si a fost cultivata inca de acum 8000 de ani in centrul Asiei si Tibet;
  • Este bogata in amidon (70% din masa semintelor), minerale - fier, zinc, magneziu, seleniu, proteine, vitamine din compelxul B, vitamina PP care asigura rezistenta vaselor de sange;
  • NU contine gluten si este folosita in alimentatia celor care sufera de boala celiaca (italienii prepara biscuiti din faina de hrisca recomandati suferinzilor de celiachie - intoleranta la gluten);
  • Faina de hrisca poate inlocui in absolut orice fel de preparat faina de grau (paste, prajituri, taietei, clatite, creme, budinci);
  • Semintele se pot consuma intregi, fierte, inmuiate
  • Nu lipseste din dietele vegetarienilor si ale raw-veganilor pentru ca are numeroase calitati nutritive si energizante. Se lasa la inmuiat de seara pana dimineata, se scurge de apa si se amesteca cu diferite fructe sau legume proaspete;
  • In Romania este consumata traditional doar in partea de nord a Moldovei, in Bucovina;
  • Este recomandata in dietele diabeticilor pentru ca ajuta la scaderea glicemiei, in ameliorarea bolilor cardiovasculare, hipertensiune, in curele de slabire pentru ca scoate apa din tesuturi. Trateaza cuperoza deoarece intareste vasele de sange. Are proprietati antitumorale.


Monday, October 22, 2012

Coacaze rosii




  COÁCĂZĂ, coacăze, s. f. Fructul comestibil al coacăzului, în formă de bobițe roșii, cu gust acrișor, dispuse în ciorchini; pomușoară. – Cf. alb. kokëzë.

Denumirea uzuala: Coacaz rosu, (lat. Ribes rubrum)


Good to know:

  • Energie / 100g - 21 kcal;

  • Conţin apă (78,5-87,7%), zaharuri (4,1-8,8%), acizi (1-3,6%, reprezentanţi în principal prin acid malic, acid citric şi acid tartic), tanin(0,26-0,51%), substanţe proteice (0,94-1,74%), celuloză(1,43-4,57%), săruri minerale(0,3-0,8%), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP
  • Se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau de suc diluat cu apă, dar şi ca jeleu.

  • Deşi pierd o parte din vitamina C atunci când sunt gătite, se pot folosi ca gemuri, sucuri sau preparate cu alte fructe, pentru că aduc o contribuţie importantă la regimul de recuperare al invalizilor.

  • Coacăzele roşii oferă o concentraţie modestă de fier şi fibre şi o cantitate destul de mare de potasiu, minerale care nu se pierd prin coacere.

  • Au acţiune remineralizantă, laxativă, diuretică, depurativă şi hemostatică, sunt de asemenea un decongestionant hepatic.
  • Sunt indicate în cazuri de inapetenţă, demineralizare, dispepsii (insuficienţa sucului gastric), inflamaţii digestive şi urinare, litiaza urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie, afecţiuni febrile.

  •  Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrile infecţioase, în cazuri de rujeolă(pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase

  •  Jeleul de coacăze roşii este antiseptic şi, dacă îl aplicaţi pe o arsură după ce îl răciţi cu multă apă rece, va alina durerea şi va preveni apariţia puroiului.


 

Pastai scazute cu usturoi



      Este o mancare foarte light pe care eu o prepar de obicei vara, atunci cand primesc mici cadouri din Gradina Ursului :) Se prepara super simplu si poate fi servita ca atare cu paine prajita sau ca si garnitura.

      Ingrediente:
  • 1 kg de fasole verde pastai (verzi, galbene)
  • 450g rosii cubulete
  • 3 lg. ulei de masline
  • 5-6 catei de usturoi 
  • 1/2 lingurita piper
  • sare
  • marar, patrunjel

       Mod de preparare:

       Se spala pastaile in mai multe ape si li se rup coditele. Se pun la fiert cu 3 cani de apa si se fierb inabusit cu capacul acoperit aproximativ 25-30 de minute, la foc mediu.
       Se verifica daca sunt fierte si se adauga uleiul de masline si rosiile cubulete.


       Se mai lasa inca 10 minute, se verifica de sare si piper si se adauga usturoiul dat prin pisalog. Se mai fierb cateva minute fara capac pentru ca sosul sa scada si se presara verdeata tocata marunt.


       Sa fiti sanatosi!


Wednesday, October 17, 2012

Pivovarsky Dum

     
        Pivovarsky Dum este o berarie-restaurant care se afla in Praga (where else? :p) la intersectia strazilor Lipova si Jecna, 5 minute departare de statia de metrou Karlovo Namesti - New Town.
      Restaurantul este unul cu traditie si a fost conceput in stilul clasic cehesc, cu mobilier din lemn masiv, decoratiuni specifice berariilor din fier forjat sau inox, avand instalatia si butoaiele de fermentare chiar la bar.



        Localul ofera nu numai mancaruri traditionale specifice bucatariei cehesti dar si o mare varietate de tipuri de bere: atat clasicele Czech lagers, blonde sau brune, filtrate sau nefiltrate, cat si unele beri cu arome cel putin ciudate la prima vedere :
              banana - bere fermentata din grau cu o aroma delicata de banane
              cafea - lager bruna cu aroma de cafea
             cirese - bere acrisoara din hamei cu aroma de cirese, servita la pahar si decorata cu o boaba de cireasa
              nettle beer - bere verde foarte fina facuta din frunze de urzica.

      Daca aveti chef sa degustati niste tipuri unice de bere puteti comanda mai multe mostre (paharale) sau Weizen Beer, o bere germana fermentata din malt de orz si grau. Va poate face cu ochiul si 'special beer of the month' asa ca fiti pe faza.

      Ca o mica paranteza,  iata ce-am aflat facand un mic research: majoritatea berilor lager de azi au la baza reteta originala Pilsner (1842) creata pentru prima data in orasul Pilsen (Plzen) situat in Rep. Ceha. Principalele tipuri de lager includ: pale lager, Bock, Dunkel, Helles, Oktoberfestbier/ marzen, Pilsner, Schwarzbier si Vienna lager.
         
      .....and MY award goes toooo.... PAAAALE LAGER!!! Continut redus de alcool, gust proaspat de bere, racita exact atat cat trebuie si servita la halba mare. True heaven! :D



       Roasted pork with Bohemian Dumplings and Sauerkraut este esenta bucatariei cehesti. Acest dish combina trei ingrediente nelipsite si anume carnea de porc, galustele si varza.
        Note: Galustele trebuie neaparat comandate alaturi de un sos, altfel nu se poate :) Goulash, sos de ciuperci ori de rosii.. you name it. Sosul este cuvantul magic pentru bohemian dumplings.
      If u're curious, this is how it's made:  http://www.czechspecials.com/photoserial/pork-roast-withdumplings-and-sauerkraut/


     Beef in 'Candle sauce' (cream sauce) with Bohemian Dumplings este specialitatea nr. 2 a bucatariei cehesti, si anume muschi de vita  in sos de smantana cu dulceata de afine. Se serveste de asemenea alaturi de celebrele galuste.  http://manbitesworld.com/articles/89/day-76-czech-republic
           



          Na zdravi! :)




Monday, October 15, 2012

Dalboka - paradisul scoicilor

       La aproximativ 4 km de Kavarna, in localitatea Dalboka, se afla un renumit restaurant pescaresc. Restaurantul (cel din dreapta, cum coborati) dispune de o ferma ecologica de scoici si un talian de prins peste chiar in apele Marii Negre, nu departe de coasta.



         Absolut toate preparatele se prepara conform retetelor traditionale pescaresti si puteti gusta aici peste 20 de specialitati de midii, rapane, fructe de mare, peste proaspat. As zice ca pentru fanii midiilor restaurantul e raiul pe pamant, nu degeaba este arhiplin de dimineata si pana seara tarziu :)
        Iata doar cateva dintre specialitatile restaurantului Sirena: midii cu nuca de cocos, midii pane, afumate, la gratar, in sos picant, a la Burgas, in sos de vin, grecesti, italiene, la cuptor cu varza, cartofi si ananas. De asemenea puteti incerca si sarmalute cu varza sau in foi de vita cu midii, musaca cu midii si tot felul de rulade cu ardei, vinete si rosii cu midii.


         Icrele sunt dementiale, m-au dus cu gandul imediat la cele facute de bunica mea in copilarie. Mm, o bunatate, va recomand sa le incercati ca aperitiv.



        Ciorba de midii este atat de cremoasa si de buna incat nu poti sa nu te intrebi ce ingrediente se ascund in spatele ei si cati ani i-au trebuit poate bucatarului sa desavarseasca reteta.. (Ce fain ar fi sa inveti sa gatesti la o pescarie!..)


         Puteti incerca alaturi o combinatie de ardei iuti cum numai bulgarii stiu sa faca sau o pasta de usturoi. Oricare din ele merge de minune!


        Ciorba de peste este la fel de cremoasa si gustoasa, ce-i drept, putin diferita de cele pe care le-am mancat pana acum.


          Sarmalele cu midii sunt delicioase de-a dreptul. Chiar daca la inceput le poti confunda cu cele de post datorita orezului, ele au intr-adevar un gust inedit si sunt foarte light. Iar midiile sunt chiar mai bune decat ciupercile, really.


          Midiile a la Burgas cu orez au o aroma extarordinara care stinge un pic din iuteala ardeiului. Sunt pline de mirodenii, exact asa cum imi plac mie :P


         Amatorilor de sosuri picante le recomand sa incerce urmatorul fel. Sosul este atat de iute incat te face sa-ti bei Kamenitza dintr-o singura inghititura :)) 400g = o oala intreaga = just for me? Nooo way, who wants to dip? :P


          Restaurantul este deschis tot timpul anului asa ca va puteti bucura de privelistile extraordinare ale locului chiar si iarna.
   




Monday, October 8, 2012

Stana Stefanu

      Transalpina nu este numai cea mai inalta sosea din Romania (2145m - Pasul Urdele) dar si cea mai frumoasa if you ask me. FRU-MOA-SA cu adevarat! Probabil ca multi dintre voi o cunosc, insa, pentru cei care n-ati ajuns inca s-o vedeti, sfatul meu ar fi sa nu mai stati pe ganduri pentru ca incepand cu 1 noiembrie accesul va fi interzis, iar ''Drumul Regelui'' se va  redeschide abia la primavara.
      Sunt mai multe cai de acces insa cea pe care am ales-o noi de data aceasta a fost Valea Oltului - Calimanesti - Caciulata - Obarsia Lotrului - Brezoi - Lacul Vidra - Voineasa. De aici incepe cea mai spectaculoasa parte a drumului cu serpentine stranse si abrupte una dupa alta: varful Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in superba statiune Ranca si apoi la Novaci, locul unde se sfarseste Transalpina.
       Dar sa lasam la o parte aceste mici detalii geografice, caci, inainte de toate, acesta se vrea a fi un blog culinar :) Asa ca ia fiti voi atenti la ce minunatii puteti manca la Stana Stefanu, un loc in care purceii, pasarile si ciobanestii se joaca si umbla nestingheriti printre turisti.


     Si cum orice lucru hotarat incepe cu un ragaz :P, trageti imediat pe dreapta caci stana se afla chiar la inceputul serpentinelor, si, nu plecati pana nu gustati cel putin o portie de pastrama de oaie cu mamaliga taraneasca la ceaun. Buna de-ti vine sa-ti lingi degetele nu alta!



       Cui nu-i place branza cu smantana si mamaliguta, c'mon... Si, mai ales, cum sa refuzi o asemenea delicatesa cand te afli la o stana adevarata in creierii muntilor?


    De indata ce ne-am potolit foamea ne-am aventurat spre cele mai pitoresti locuri pe care le-am vazut vreodata.  
     See it yourself, taste it yourself! :)