Thursday, May 24, 2012

Sirop de muguri de brad


       Sunt cel mai bun pretext pentru o plimbare spontana la munte in perioada asta, don't you agree? Verdele crud, gustul acrisor si aroma proaspata a mugurilor de brad te fac sa-ti pierzi mintile si sa-ti doresti sa ii conservi exact asa cum sunt, pentru a te putea bucura mai mult timp de proprietatile tamaduitoare deosebite pe care acestia le detin.
       Siropul preparat primavara din muguri de brad sau pin, este cel mai cunoscut remediu pentru bronsita, astm, tuberculoza si are acţiune remineralizantă, de stimulare a formării de ţesut osos si de fixare a calciului în oase. Are efect anti-inflamator, antiviral si se recomanda in rinite, sinuzite, faringite, amigdalite.


        Exista diferite retete pentru prepararea acestui sirop in care mugurii fie se fierb aproximativ o ora, fie se zdrobesc si li se adauga alcool de 60 de grade. Nenumarate. Cu siguranta toate la fel de bune si vindecatoare. Cea mai simpla insa, care isi pastreaza aroma de brad aproape intacta, este zdrobirea mugurilor si combinarea lor cu miere de albine.

        Iata cum:
       Mugurii se spala in mai multe ape si li se taie coditele. Apoi se zdrobesc bine pe o planseta de lemn cu ajutorul pisalogului (de usturoi), si se aseaza intr-un borcan pe straturi. Atentie: se incepe cu mierea! Eu i-am pus intr-un borcanel mai mic pentru ca nu am avut foarte multi, insa daca aveti cel putin 500g de muguri respectati etapele. Borcanul, vas de lut pe vremuri si ingropat in pamant, se inchide ermetic si se tine la frigider intre 4-8 saptamani. Dupa trecerea acestui interval se filtreaza continutul si siropul obtinut se trage intr-un alt recipient.

       Rezultatul vi-l spun in curand, mugurii mei au 2 saptamani de abia :)
      Nu m-am putut abtine insa sa nu va impartasesc si voua, pentru ca inca ii mai puteti gasi in padurile joase de munte. Ba chiar si in piete.

      Ce mai asteptati? :D




Tuesday, May 22, 2012

Zucchini in sos de rosii cu usturoi





      O nebunie curata de vara!! N-as putea s-o numesc altfel :) Cu siguranta imi veti da dreptate daca veti incerca aceasta minunatie dulceago-intepatoare cu un gust inconfundabil.
       Puteti inlocui zucchini la fel de bine cu dovleceii nostri romanesti, sunt la fel de gustosi. Ii puteti servi ca atare sau ca si garnitura alaturi de o fripturica mai grea sa zicem.


       Ingrediente:
  • 2 zucchini potriviti
  • sare
  • 1 cubulet de unt pt. uns gratarul
   
      Pentru sos:
  • 4 rosii
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1lg. ulei de masline extra-virgin
  • sare, piper,
  • frunze proaspete de busuioc


       Mod de preparare:

       Spalati zucchini si curatati-i de coaja. Taiati-i rondele potrivit de groase si presarati sare.


        Incingeti bine gratarul si topiti untul. Aliniati rondelele de zucchini si frigeti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte.



      Sosul se prepara extrem de rapid. Pasati rosiile (spalate si taiate cubulete) intr-un blender pana obtineti un suc fin si spumos.


        Maruntiti usturoiul cu ajutorul unui pisalog si adaugati-l sosului impreuna cu uleiul de masline. Condimentati dupa gust si amestecati energic.


         Poftiti la masa! :)



Monday, May 14, 2012

Miel la cuptor







      Ingrediente:
  • o pulpa de miel (de preferat cea din spate, aprox. 2kg )
  • 2 legaturi de usturoi verde
  • 500 ml vin alb
  • 50 ml ulei de masline extra-virgin
  • sare, piper, cimbru, rozmarin, maghiran


      Lasati carnea la marinat in vin cel putin cateva ore (cu cat mai multe cu atat mai bine) timp in care intoarceti-o pe ambele parti pentru a se fragezi si a se patrunde aromele. O puteti lasa, de asemenea, si peste noapte.



    How it's made:


    Spalati bine pulpa de miel si stergeti-o cu un servet de bucatarie. Apoi ungeti-o cu ulei de masline pe toata suprafata si condimentati cu cele mai sus mentionate (rozmarin, cimbru etc). Intepati carnea cu un cutit  din loc in loc, pe ambele parti, si introduceti mici fasiute de usturoi verde. Asezati pulpa de miel in tava si stropiti carnea din belsug cu vin, avand grija sa mai pastrati putin pentru cand o veti introduce in cuptor.


   Bagati tava la cuptor si tineti carnea acoperita cu o folie de aluminiu pentru o ora. Indepartati folia si stropiti cu vinul ramas. Lasati inca o jumatate de ora pana se rumeneste frumos.




      Pofta buna!









Thursday, May 10, 2012

Supa crema de leurda cu nucsoara



       Nu, nu este o potiunea magica a unei vrajitoare, desi provine din padure (pop. sn. Usturoiul ursului) si este foarte probabil sa ramaneti fermecati de gustul ei :)
     

       Ingrediente:
  • 6 legaturi de leurda
  • 1 telina mica
  • 1 pastarnac mic
  • 1 dovlecel
  • 3 fire de ceapa verde
  • 1 cubulet de unt
  • 500 ml apa/ supa de pui
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare, nucsoara proaspat macinata
  • chimen


      Mod de preparare:

      Se desfac legaturile de leurda si se spala foarte bine fiecare frunzulita in parte. Daca gasiti floricele albe, pastrati-le doar pentru decor. Se pune putina apa intr-o oala iar cand aceasta a ajuns la punctul de fierbere se adauga frunzele de leurda pentru 3-4 minute. Se racesc brusc in apa rece pentru a-si mentine coloarea verde, dupa care scot si se lasa la scurs.
       
       Se pune untul la topit.
      

      Se toaca ceapa si se caleste in unt. Restul de legume se taie cubulete si se adauga peste ceapa. Se lasa sa se inabuse cu un capac acoperit si se sting cu supa de pui. La fiert se lasa cam 20 de minute.

       Dupa ce se raceste cat de cat, se adauga frunzele de leurda, sarea si nucsoara (de preferat proaspat macinata), si se paseaza totul cu un blender. Uleiul de masline se toarna treptat pentru a incorpora totul, rolul lui este de a  face supa mai groasa si mai aromata.
  


         Se serveste calduta sau rece cu crutoane/ paine prajita si chimen presarat deasupra.

         By sun and moon
         and three times three
         this is my recipe
         so shall it be
         ... Bon appetit! :)

 
         Good to know:

        http://www.bearsgarlic.com/

        http://www.armonianaturii.ro/Leurda-excelent-purificator-al-sangelui.html*articleID_867-articol




Monday, May 7, 2012

Salata de ton fierbinte cu sparanghel si busuioc



      Ingrediente:
  • 2 bucati ton file
  • 500g sparanghel
  • 2 maini de rosii cherry
  • 1 mana de busuioc proaspat
  • 100g masline negre
  • ulei de masline extra-virgin
  • o lamaie
  • sare si piper proaspat macinat
  • 2 lingurite de smantana pentru sos

      Mod de preparare:

     Incingem pe foc un gratar de bucatarie pana devine foarte-foarte fierbinte si aliniem betele de sparanghel. Eu am folosit sparanghel violet.

     N.B. Sparanghelul alb este recoltat inainte ca acesta sa iasa de sub pamant. Prin expunere la soare, sparanghelul se coloreaza violet in prima faza, iar apoi verde.

     Pentru a se coace bine punem o tigaie mai grea deasupra lor si le presam pana cand li se imprima liniile de la gratar. Se rumenesc 2 minute intorcandu-le pe ambele parti.
  

      Se aseaza betele pe un tocator si se taie in unghi, in bucati de 6-7cm. Se pot pastra unele mai lungi pentru decor.


      Se adauga intr-un castron de salata rosiile (taiate in 2 sau 4, as you wish), jumatate din frunzele de busuioc si maslinele. Sparanghelul poate intra in scena imediat, sau odata cu pestele, ramane la latitudinea domniilor voastre :) Se adauga sucul de lamaie, uleiul de masline si se asezoneaza dupa gust.


       Se unge tonul cu ulei de masline si se asezoneaza.

     
        Se prajeste 2 minute pe ambele parti daca il preferati mai putin prajit, sau 3-4 minute (pe ambele parti) daca il vreti bine facut.


       Sosul se prepara extrem de usor. Se amesteca smantana cu restul de frunze de busuioc, maruntite de aceasta data, si putin suc de lamaie. Se asezoneaza. Eu l-am combinat si cu o lingurita de crema de branza olandeza. Mmm...magnific! :D


         Se adauga salatei si sparanghelul si se amesteca cu grija. Tonul il adaugati intreg, pe un platou intins alaturi de salata, mai ales daca aveti oaspeti. Eu mi-am permis sa-l rup in bucati mai mari caci am luat cina in familie :)


         Muuulta inspiratie iti doresc, Jamie Oliver! :))
       Da, reteta este a lui, deci nu imi pot asuma eu vreun credit pentru ea. Este pur si simplu geniala si trebuie incercata macar o data. Tre-bu-ie!

       V-am convins?

        S-aveti pofta! 

    
       Good to know:
  • daca varfurile sparanghelului sunt inchise atunci cu siguranta el este proaspat
  • daca incercam sa indoim lastarul de sparanghel, acesta ar trebui sa se rupa imediat, nu trebuie sa fie elastic
  • daca scartaie si nu are un miros usor intepator atunci el este proaspat
  • cu cat planta e mai tanara, cu atat produce tulpini mai groase, mai fragede si mai gustoase. 
  • sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, acoperit lejer cu o punga de plastic, cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede, sau cu coditele cufundate in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar inalt (cum se tin verdeturile: marar, patrunjel etc.).
  •  sparanghelul oparit se poate pastra chiar si 9 luni, in congelator.
  •  trebuie evitat gatitul sparanghelului in vase de fier, caci preia gustul acestuia si se decoloreaza.