Friday, April 29, 2011

Oua rosii de Pasti

  
      Ingrediente:
  • oua
  • vopsea de oua ( un pliculet de vopsea este indeajuns pentru 10 oua insa eu va recomand sa folositi 2)
      
       Mod de preparare:

       Trebuie sa retinem in primul rand faptul ca ouale se scot din frigider cu o seara inainte de a le prepara, ele trebuie sa stea la temperatura camerei. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca vopseaua se prinde doar pe ouale rosii si nu albe.
       Spalam frunzulitele culese si le lasam intr-un bol cu apa pentru ca se vor lipi mult mai bine pe oua daca sunt umede. Apoi punem jumatate de lingurita de sare in apa in care dorim sa fierbem ouale, si  le lasam la fiert la foc mic 8-10 minute (daca vrem sa iasa tari). Atentie: oul se va scufunda in apa clocotita! Le lasam sa se raceasca bine, timp in care taiem un ciorap cat mai fin in patratele egale.
       Fierbem intr-un ibric o cana si jumatate de apa, in care adaugam o lingura de sare si doua de otet, si dupa ce oprim focul adaugam plicul cu vopsea rosie care poate fi sub forma de praf sau lichida.
     

      Ne vom ocupa bineinteles de fiecare ou in parte, acordandu-i toata atentia, si fara sa neglijam niciun aspect. Lipim frunzele umede in functie de modelul pe care dorim sa-l cream, acoperim usor frunza cu patratelul de ciorap, intindem pe toata suprafata si ii facem un mic nod la spate, pe care-l legam bine cu ata de papiota. Procedam asttfel cu toate ouale, dupa care le scufundam pe rand sau cate 2-3 in ibricul cu vopsea. Dupa 5 minute le scoatem si le asezam la scurs fie pe niste ziare fie pe servete mai groase.
   
Acum urmeaza partea care mie imi place cel mai mult: dezlipitul frunzulitelor de pe oua! :) Pe cat este de migaloasa aceasta modalitate de a inrosi ouale, pe atat este de frumoasa si copilareasca. Dupa ce dezlipim cu grija frunzulita, partea de dedesubt trebuie sa ramana alba si sa redea intocmai forma acesteia. Cu putin noroc ar trebui sa se vada si nervurile ei. Ouale se ung la sfarsit cu un servetel inmuiat in putin ulei sau cu slanina si se aseaza intr-un cosulet.

 Hristos a Inviat!


Wednesday, April 20, 2011

Mancare de spanac si ceapa verde


       Ingrediente:
  • o legatura mare de spanac (500g)
  • 5-6 fire de ceapa verde
  • 3 felii subtiri de lamaie taiate pe jumatate
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • sare, piper dupa gust


                Mod de preparare:

              Daca spanacul este proaspat, il curatam de codite si il spalam foarte bine in mai multe randuri. Chiar daca procesul este destul de migalos, trebuie sa insistam mai ales daca spanacul este cules din gradina. Niciodata nu e prea mult spanac pentru o mancare, credeti-ma pe cuvant :)) Asa ca, inarmati-va cu rabdare, luati un lighean de bucatarie (poate chiar cel folosit la cozonaci :P) sau o oala mare, si spalati cat de mult spanac puteti.
              Apoi il punem ''la oparit'' aproximativ 2 minute in apa care deja clocoteste si presaram putina sare. Cu cat spanacul fierbe mai mult cu atat isi sporeste continutul de oxalati si va deveni toxic. Nu vom pune multa apa la fiert pentru ca el contine deja o cantitate mare de apa, si nu vom pastra apa in care a fiert din aceleasi considerente.



              Dupa ce se opareste il punem la scurs intr-o strecuratoare. In acest timp putem sa tocam firele de ceapa verde si sa curatam cateii de usturoi. Dupa ce ne-am asigurat ca spanacul s-a scurs, il putem toca marunt. Incingem cateva linguri de ulei in cratita in care dorim sa preparam mancarea si calim ceapa in jur de un minut. Apoi turnam o ceasca de apa si lasam sa fiarba la foc inabusit. Adaugam spanacul  si feliutele de lamaie si  le lasam inca 10-15 min. Punem apoi cele doua linguri de pasta de tomate si usturoiul pisat.

               Nu il lasam niciodata sa fiarba prea mult pentru ca isi va pierde din proprietatile sale curative. Daca nu suntem siguri putem gusta un pic in timp ce fierbe si astfel eliminam orice fel de dubii :) .
               Se serveste de cele mai multe ori alaturi de vestitul ou ochi, care poate fi prajit sau bagat la cuptor in formele de lut speciale.

                Pofta buna!



      Tuesday, April 12, 2011

      Mancare de fasole verde cu aripioare de pui



            Ingrediente:
      • 500g aripioare de pui
      • 450g fasole verde
      • 2 cepe potrivite
      • 3 linguri de pasta de tomate sau o conserva de rosii decojite si taiate cubulete
      • 4 catei de usturoi
      • sare, piper dupa gust
      • 3-4 fire de patrunjel, marar, tarhon




               Mod de preparare:

              Spalam aripioarele in mai multe ape si le fierbem aprox. 10 minute. Adunam spuma formata la suprafata  cu o paleta. Apa rezultata la fierbere o puteti folosi pentru a face o supa de pui sau pilaf.

             Apoi curatam ceapa,  o spalam si o tocam marunt. O vom cali putin in ulei in cratita in care dorim sa preparam mancarea, si, dupa ce aceasta se rumeneste, adaugam aripioarele si o cana de apa si le lasam sa fiarba la foc inabusit.

             Dupa cateva minute adaugam pastaile de fasole si o cantitate mica din apa in care am fiert aripioarele de pui. Le lasam sa fiarba in jur de 15 -20 de minute si adaugam conserva de rosii taiate cubulete sau pasta de tomate. Se condimenteaza dupa gust, se adauga usturoiul taiat feliute subtiri, si  se mai lasa la fiert 5-7 minute la foc mic. La final presaram verdeata si o lasam  sa se raceasca.

             Pofta buna!


          Monday, April 4, 2011

          Salata de nasturei si andive






                 Ingrediente:
          • 3, 4 legaturi de nasturei
          • 120 g porumb fiert (jumatate de conserva)
          • o andiva
                 Dressing:
          • o lingura de coaja de lamaie rasa
          • sucul de la o jumatate de lamaie
          • o lingura ulei de masline
          • un ou bine fiert dat prin razatoarea mare
          • sare , piper proaspat macinat
                 
                 Mod de preparare:


                 Spalati in mai multe ape frunzele de nasturei, rupeti-le radacinile si o parte din codite. 
                 Spalati de asemenea si frunzele de andive, sub jet puternic de apa, pe masura ce le desfaceti. Gustati o frunza si daca vi se par in continuare amare puneti-le intr-un castron cu apa si doua linguri de otet. Lasati-le cel putin 15 minute. 
                  Scurgeti porumbul de zeama din conserva.


                   
                 Pentru dressing razuiti o lingura de coaja de lamaie peste care adaugati o lingura de ulei de masline si amestecati usor.
                  Adaugati sucul de lamaie.



               
                  Oul fiert tare il dati pe razatoarea cu ochiuri mari si il adaugati peste coaja si sucul de lamaie. Amestecati energic.
           


                   Puneti frunzele de nasturei si andive intr-un bol si adaugati porumbul si dressingul. Atat nastureii cat si andivele sunt putin amarui la gust insa, odata adaugat dressingul cu lamaie, gustul initial isi va pierde din intensitate.
                  Mie mi-a placut extrem de mult, a iesit peste asteptarile mele. O recomand din suflet in zilele calduroase cand vi se face pofta de o salata racoroasa si revigoranta :)
           
                      Pofta buna!